CONSTITUTION OF CY (SERBO-CROATIAN)
Choose language

 

USTAV CY
prednacrt, 15.07.1999


 

1.

Ustav CY je promenljiv. Inicijalni Ustav CY je napisao Gradjanin Ministar Webmaster, sa idejom da ga svako moze promeniti. Promene na Ustavu se predlazu u okviru gradjanske web-stranice (interaktivni pasos). Svaki gradjanin ima pravo da podnese predlog za promenu Ustava. O ovom predlogu odlucuje celokupno gradjanstvo CY, postupkom Javnog Glasanja.


2.

Postupak Javnog glasanja, kojim se obavljaju sve promene CY tece ovako: Ukupno dve trecine gradjanstva mora da ucestvuje u odluci ZA ili PROTIV predloga koji je neki gradjanin izneo, ukljucujuci i predloge o promeni Ustava. Od ove, kvorumske mase gradjana, pedeset procenata plus jedan gradjanin mora da se izjasni ZA da bi predlog bio usvojen.  Prebrojavanje glasova (real-time) vrsi Algoritam Socijalnog Uredjenja.


3.

Najvisi organ drzave je Algoritam Socijalnog Uredjenja. Sorce code ovog algoritma je javni, svaki gradjanin CY ga moze pogledati. Svaki gradjanin, takodje moze da predlozi modifikaciju ovog Algoritma pred celokupnim gradjanstvom CY, postupkom Javnog Glasanja. Ukoliko je modifikacija odobrena, Algoritam ce se promeniti kako je predlozeno.


4.

Gradjaninom Cyber Jugoslavije moze postati svako. Tj. svako ima pravo da podnese zahtev za pasos. I svako moze da dobije pasos automatski, osim ako je na listi "persona non-grata" i osim ako je na listi onih kojima je pasos oduzet. U ova dva slucaja, podnosilac mora da podnese posebnu molbu, o kojoj razmatra celokupno gradjanstvo CY, i donosi odluku Postupkom Javnog Glasanja. Dobijanje drzavljanstva CY nije zavisno od drugog ili treceg drzavljanstva koje gradjanin ima, niti od njegovog porekla ili nacionalnosti. Svi stanovnici sveta dolaze u obzir za drzavljanstvo CY.


5.

Gradjanstvo CY i pasos CY se moze gradjaninu oduzeti ako se ne ponasa u skladu sa Ustavom CY.


6.

Svaki gradjanin mora da bude ministar necega. Prilikom dobijanja drzavljanstva, gradjanin mora da izabere svoje ministarsko mesto. Ukoliko je mesto vec popunjeno, gradjanin mora da izabere neko drugo mesto. Ministarsko mesto ne moze biti nadredjeno ili podredjeno nijednom drugom ministarskom mestu. Ispravni primeri ministarskih zvanja su: Ministar za koka-kolu; Ministar za ribe; Ministar za Speed Metal; Ministar za fotografije Marka Novosela; Ministar za Crvenu Zvezdu; Ministar Planina, Ministar za narodnu muziku; Ministar za zalazak sunca; Ministar Finansija; Ministar Plovki; Ministar za fusiju; Ministar za Evropa Plese; Ministar za Samostalnost; Ministar za Plivanje; Ministar korozije; Ministar hodanja; i svi ostali primeri.


7. Niko nikad ne moze da postane Predsednik, Kralj ili Premijer CY, niti i na koji nacin da namece svoju volju gradjanima CY. Svi gradjani su ravnopravni Ministri i svaki ministar je podjednako bitan.
8. Cast je i duznost svakom gradjaninu koji je vican HTML-u, Javi, Java Script-u, VBScript-u, COM objektima, IIS filterima  i serverskim ASP aplikacijama kao i digitalizaciji muzike, videa i fotografija za web, da ucestvuje u gradjenju Cyber Jugoslavije.
9. Gradjanin ima pravo na apsolutnu privatnost. Njegovi podaci se nikada nikome nece izneti, ukoliko on to sam ne zeli. Svaki gradjanin moze da izabere nivo svoje privatnosti u svakom trenutku preko svog interaktivnog pasosa. Gradjanin ce ostalim gradjanima biti jedino poznat po svom ministarskom zvanju obavezno, sve ostalo je opcionalno.
10. Himna se menja na dnevnoj osnovi. Himnu ne bira gradjanstvo vec random seed primenjen na Ustavni algoritam. Sorce code Ustavnog algoritma biranja himne (kao dela Algoritma Socijalnog Uredjenja) je javni, svako ga moze pogledati. Himna se bira svakog vikenda iz grupe tzv. "himna kandidata". Grupu tzv. "himna kandidata" predlaze gradjanstvo, postupkom razlicitim od postupka Javnog Glasanja. Svaki novi predlog, dakle, mora da dobije barem 2/3 glasova svih gradjana da bi usao u ovu grupu. Medjutim, 1/2 glasova svih gradjana moze da skloni neku himnu iz grupe "himna kandidata" (ako gradjanima ta pesma ide na nerve, mora da bude lakse za ukidanje nego za predlaganje). Ovo podrazumeva da u nekom trenutku postoji mogucnost da himne nema, tj. da grupa "kandidata" bude prazna. U tom slucaju ce se software pobuniti i izabrati bilo koju pesmu koja mu padne na pamet od postojecih pesama sa web-a.
11.

Zastava i Grb CY uvek postoje po jedan, ali su promenljivi. Zastavu i Grb biraju gradjani Postupkom Javnog Glasanja.


12.

Zvanicni jezik CY je svaki kojeg bilo ko predlozi. Svaki predlozeni jezik se uvek usvaja kao zvanicni jezik, ukoliko postoji. Inicijalni zvanicni jezici CY su: Srpsko-Hrvatski, Engleski, Makedonski, Slovenacki, Ruski, Francuski, Holandski, Nemacki, Portugalski, Pascal, C, C++, Visual Basic i Latinski.


13.

Svaki gradjanin koji predlozi novi govorni jezik ima obavezu da prevede Ustav na taj jezik, ukoliko vec nije preveden. Za prevod Ustava kao osnova se mogu koristiti Ustav na engleskom ili Ustav na Srpsko-Hrvatskom.


14.

Gradjanstvo u CY je besplatno i nista nikad ne sme da se naplacuje. Troskove odrzavanja CY snose:
1) Troskove Internet Servera i traffic-a - Ministar Webmaster i Ministarstvo za Web;
3) Troskove programiranja - gradjani koji se prijave da dovrovoljno rade na programiranju CY;
2) Sve ostale troskove - gradjani iskljucivo donacijama, nikad clanstvom.


15.

Svaki gradjanin ima obavezu da poseti CY barem 50 puta godisnje na http://www.juga.com i proveri svoju interaktivnu pasos-stranicu.
Svaki gradjanin je obavezan da minimalno jednom mesecno procita Ustav kako bi pratio njegove promene.
Svaki gradjanin je obavezan da glasa za barem jednu trecinu predloga koje su drugi gradjani podneli tokom jedne godine.
Algoritam Socijalnog Uredjenja ce proveravati ove obaveze.


16.

U trenutku osnivanja, Cyber Jugoslavija nema teritoriju. Osnivacki broj gradjana je 152. Kada broj gradjana predje pet miliona, CY ce traziti status zemlje-clanice Ujedinjenih Nacija, a potom i teritoriju od 20 kvadratnih metara, bilo gde na Kugli, na kojoj ce postaviti svoj server. Ovo ce biti zvanicna teritorija CY, na kojoj ce se nalaziti DNS entry http://www.juga.com


17.

Za sve sporove je nadlezan Ustavni Sud CY. Ustavni sud CY je sastavljen od devet clanova, Ministara Sudija, cija su imena objavljena. Svaki clan moze biti opozvan Javnim Glasanjem. Gradjanin u trenutku preuzimanja mesta Sudije zamrzava svoje mesto Ministra sve dok mu traje sudijska funkcija. Nakon prestanka trajanja ove funkcije on uzima ponovo mesto Ministra kakvo je imao pre nego sto je postao sudija.