CONSTITUTION OF CY (CROATIAN)
Choose language

 

USTAV CY
prednacrt, 15.07.1999


 

1.

Ustav CY je promjenjiv.Inicijalni ustav CY je napisao Gradjanin Ministar Webmaster, sa idejom da ga svatko moze promjeniti.Promjene na Ustavu se predlazu u okviru gradjanske web-stranice (interaktivna putovnica). Svaki gradjanin ima pravo da podnese prijedlog za promjenu Ustava. O ovom prijedlogu odlucuje cjelokupno gradjanstvo CY postupkom javnog glasanja.


2.

Postupak Javnog glasanja, kojim se obavljaju sve promjene CY tece ovako: ukupno dvije trecine gradjanstva mora da sudjeluje u odluci da ZA ili PROTIV prijedloga koji je neki gradjanin iznio, ukljucujuci I prijedloge o promjeni Ustava.Od ove, kvorumske mase gradjana, pedeset posto+jedan gradjanin mora da se izjasni ZA da bi prijedlog bio usvojen. Prebrojavanje glasova (real-time) vrsi Algoritam Socijalnog Uredjenja. 


3.

Najvisi organ drzave je Algoritam Socijalnog Uredjenja. Source code ovog algoritma je javni, svaki gradjanin CY ga moze pogledati. Svaki gradjanin, takodjer moze da predlozi modifikaciju ovog algoritma pred cjelokupnim gradjanstvom CY, postupkom Javnog Glasanja. Ukoliko je modifikacija odobrena, Algoritam ce se promjeniti onako kako je predlozeno.


4.

Gradjaninom Cyber Yugoslavije moze postati svatko, tj. svatko ima pravo da podense zahtjev za putovnicu. I svatko moze dobiti putovnicu automatski, osim ako je na listi "persona non-grata" i osim ako je na listi onih kojima je putovnica oduzeta. U oba slucaja aplikant mora da podenese posebnu molbu, o kojoj razmatra cjelokupno gradjanstvo CY Postupkum Javnog Glasanja. Dobijanje drzavljanstva CY nije ovisno od drugog ili teceg drzavljanstva koje gradjanin ima, niti od njegovog porijekla ili nacionalnosti. Svi stanovnici svijeta dolaze u obzir za drzavljanstvo CY


5.

Gradjanstvo CY I putovnica CY moze se gradjaninu oduzeti ako se ne ponasa u skladu sa Ustavom CY.


6.

Svaki gradjanin mora da bude ministar necega.Prilikom dobijanja drzavljanstva, gradjanin mora da izabere svoje ministarsko mjesto. Ukoliko je mjesto vec popunjeno, gradjanin mora da izabere neko drugo mjesto. Ministarsko mjesto ne moze biti naredjeno ili podredjeno nijednom drugom ministarskom mjestu. Ispravni primjeri ministarskih zvanja su: Ministar za Coca-colu; Ministar za ribe; Ministar za Speed Metal; Ministar za fotografije Marka Novosela; Ministar za NK Hajduk; Ministar Planina; Ministar za Punk muziku; Ministar za zalazak sunca; Ministar Financija: Ministar za fuziju: Ministar za Europa Plese; Ministar za Samostalnost; Ministar za plivanje; Ministar korozije; Ministar hodanja i svi ostali primjeri.


7. Nitko nikad ne moze da postane Predsjednik,Kralj ili Premijer CY, niti da na bilo koji nacin namece svoju volju gradjanima CY. Svi gradjani su ravnopravni Ministri i svaki ministar je podjednako bitan.
8. Cast je i duznost svakom gradjaninu koju je vican HTML-u, Javi, Java Script-u, VBScript-u, COM objektima, IIS filterima i serverskim ASP aplikacijama kao i digitalizaciji muzike, videa I fotografije za web, da sudjeluju u gradjenju Cyber Yugoslavije.
9. Gradjanin ima pravo na apsolutnu privatnost. Njegovi podaci se nikade nece iznjeti, ukoliko on to sam ne zeli. Svaki gradjanin moze da izabere nivo svoje privatnosti u svakom trenutku preko svoje interaktivne putovnice. Gradjanin ce ostalim gradjanima biti jedino poznat po svom ministarskom zvanju obavezno, sve ostalo je opcionalno.
10. Himna se mijenja na dnevnoj osnovi. Himnu ne bira gradjanstvo nego random seed primjenjen na Ustavni algoritam. Sorce code Ustanog algoritma biranja himne (kao dijela Algoritma Socijalnog Uredjenja) je javni, svatko ga moze pogledati. Himna se bira svakog vikenda iz grupe tzv."Himna kandidata". Grupu tzv. "Himna kandidata" predlaze gradjanstvo,  postupkom razlicitim od postupka Javnog Glasanja. Svaki novi prijedlog, dakle, mora da dobije barem 2/3 glasova svih gradjana da bi usao u ovu grupu. Medjutim, jedna polovina glasova svih gradjana moze da skloni neku himnu iz grupe "himna kandidata" (ako gradjanima ta pjesma ide na zivce mora da bude laksa za ukidanje nego za predlaganje). Ovo podrazumjeva da u nekom trenutku postoji mogucnost da himne nema, tj.da grupa "kandidata" bude prazna. U tom slucaju ce se software pobuniti i izabrati bilo koju pjesmu koja mu "padne na pamet" od postojecih pjesama sa weba.
11.

Zastava i grb CY uvijek postoje po jedan, ali su promjenjivi. Zastavu I grb biraju gradjani Postupkom Javnog Glasanja.


12.

Zvanicni jezik CY je svaki kojeg bilo tko predlozi. Svaki predlozeni jezik se uvijek usvaja kao zvanicni jezik, ukoliko postoji. Inicijalni zvanicni jezici CY su:Srpski, Hrvatski, Engleski, Makedonski, Slovenski, Ruski, Francuski, Nizozemski, Njemacki, Portugalski, Pascall, C, C++. Visual Basic i Latinski.


13.

Svaki gradjanin koji predlozi novi govorni jezik ima obavezu da prevede Ustav na taj jezik, ukoliko vec nije preveden. Za prijevod Ustava kao osnova mogu se koristiti Ustav na engleskom ili Ustav na srpsko-hrvatskom te hrvatskom.


14.

Gradjanstvo CY je besplatno I nista nikad ne smije biti naplacivano. Troskove odrzavanja CY snose:
1) Troskove Internet Servera i traffic-a - Ministar Webmaster i Ministarstvo za Web;
3) Troskove programiranja - gradjani koji se prijave da dovrovoljno rade na programiranju CY;
2) Sve ostale troskove - gradjani iskljucivo donacijama, nikad clanstvom.


15.

Svaki gradjanin ima obavezu da posjeti CY barem 50 puta godisnje na http://www.juga.com i provjeri svoju interaktivnu stranicu za putovnicu. Svaki gradjanin je obavezan da minimalno jednom mjesecno procita Ustav kako bi pratio njegove promjene.
Svaki gradjanin je obavezan da glasa za barem jednu trecinu prijedloga koje su drugi gradjani podnjeli tokom jedne godine.
Algoritam Socijalnog Uredjenja ce provjeravati ove obaveze.


16.

U trenutku osnivanja, Cyber Yugoslavija nema teritoriju. Osnivacki broj gradjana je 152. Kada broj gradjana predje pet milijuna, CY ce traziti status zemlje-clanice Ujedinjenih Naroda, a potom I teritoriju od 20 kvadratnih metara, bilo gdje na zemlji, na koji ce postaviti svoj server. Ovo ce biti zvanicna teritorija CY, na kojoj ce se nalaziti DNS entry http://www.juga.com.


17.

Za sve sporove nadlezan je Ustavni Sud CY. Ustavni sud CY je sastavljen od devet clanova, Ministara Sudija, cija su imena objavljena. Svaki clan moze biti opozvan Javnim Glasanjem. Gradjanin u trenutku preuzimanja mjesta sudije zamrzava svoje mjesto Ministra sve dok mu traje sudijska funkcija. Nakon prestanka trajanja ove funkcije on uzima ponovo mjesto Ministra kakvo je imao prije nego sto je postao sudija.

 

Prijevod: Cempress